فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 106، تابستان 1402)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 106، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نازنین سادات موسوی، فرهاد شیرمحمدی، نارین عباسی، مینا شهیدی، محمد عفت پناه* صفحات 69-79
    مقدمه

    کووید-19 در افردا سالمند تظاهرات بالینی جسمی و روانی شدیدتری نسبت به افراد جوان ایجاد می کند. بر این اساس افراد سالمند آسیب پذیری بیشتری در برابر کووید-19 دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین امید به زندگی و اضطراب مرگ در سالمندان زن با نقش میانجی اضطراب ناشی از کووید-19 و سرسختی روان شناختی بود.

    روش بررسی

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل سالمندان زن بالای 60 سال شهر قزوین بود که از بین آنها 265 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه امید به زندگی اسنایدر و همکاران، پرسشنامه سرسختی روان شناختی اهواز، پرسشنامه اضطراب کووید-19 و مقیاس اضطراب مرگ کالت-لستر بود. برای تحلیل مدل علی از الگویابی تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تاثیر مستقیم و معناداری را بین سرسختی روان شناختی (01/0P< و 32/0-=β)، امید به زندگی (01/0P< و 28/0-=β)، اضطراب ناشی از کووید-19 (01/0P< و 55/0=β) با اضطراب مرگ نشان داد. همچنین تحلیل نقش میانجی با روش بوت استراپ نشان داد که متغیرهای سرسختی روان شناختی و اضطراب ناشی از کووید-19 در ارتباط بین امید به زندگی و اضطراب مرگ نقش میانجی دارند.

    نتیجه گیری

    همان طور که نتایج آماری نشان داد اضطراب ناشی از کووید-19 و سرسختی روان شناختی نقش میانجی در ارتباط بین امید به زندگی با اضطراب مرگ در سالمندان زن ایفا می کنند. بنابراین در تدوین مداخله های روان شناختی به منظور کنترل و درمان اضطراب مرگ در سالمندان زن، باید به نقش امید به زندگی، سرسختی روان شناختی و اضطراب ناشی از کووید-19 توجه ویژه مبذول شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، اضطراب مرگ، زنان مسن، امید به زندگی، سرسختی روانشناختی
  • محبوبه والیانی، گیتا منتظری، علی محمد سبزقبایی، سمیه حمداوی پور* صفحات 80-89
    مقدمه

    سقط جنین از گذشته جزو مسایل چالش برانگیز در جامعه بوده است. سقط به صورت خاتمه یافتن خودبه خود یا القایی حاملگی قبل از رسیدن جنین به قابلیت حیات تعریف می شود. تصمیم گیری زنان برای انجام سقط قانونی تحت تاثیر عواملی همچون همسر، خانواده، جامعه، فرهنگ و اعتقادات مذهبی است که شامل ابعاد مختلفی می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی ابعاد اخلاقی سقط قانونی از دیدگاه زنان باردار مراجعه کننده به سازمان پزشکی قانونی ایران انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی است که در سال 1398 اجرا شد. جامعه پژوهش را زنان باردار مراجعه کننده به پزشکی قانونی شهر اصفهان، برای اخذ مجوز سقط قانونی تشکیل داد. 229 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. اطلاعات به دست آمده توسط روش های آماری توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر بیشترین میانگین نمره ابعاد اخلاقی مربوط به متغیر خودمختاری (3.01±36.20) و کمترین میانگین نمره ابعاد اخلاقی مربوط به عدالت (2.45±17.24) است. میانگین نمرات هیچ یک از ابعاد اخلاقی سقط قانونی بین زنان با نوع بارداری خواسته یا ناخواسته تفاوت معنادار نداشت (0.05>P).

    نتیجه گیری

    خودمختاری زن در انجام سقط قانونی بیشترین نمره را به خود اختصاص داد اما عدالت در سقط قانونی از کمترین میانگین برخوردار بود. باتوجه به اینکه درصد زیادی از مادران موافق بودند که همسر باید از تصمیم مادر حمایت کند، بررسی عواملی مانند نقش همسران، خانواده، پزشکان و اجتماع در این مورد حایز اهمیت است. امید است که به دنبال تعیین ابعاد اخلاقی (مثبت و یا منفی) در سقط قانونی و همچنین تعیین دیدگاه زنان، بتوان برنامه ریزی مناسبی در راستای بهبود شرایط حاکم بر سقط های قانونی انجام داد.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، زنان باردار، سقط قانونی، ایران
  • محمد واسعی، مبینا شریعت زاده، مریم امینی* صفحات 90-97
    مقدمه

    عفونت ادراری یکی از شایع ترین بیماری های عفونی در زنان به شمار می رود. این پژوهش با هدف تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در میکروارگانیسم های مولد عفونت اداری و تاثیر آنتی بیوتیک های رایج در درمان بیماری در زنان سالمند انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر، یک مطالعه مقطعی است. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود و جامعه هدف شامل تمام بیماران زن بالای 65 سال مبتلا به عفونت ادراری که از فروردین 1396 تا اسفند 1400 در بخش های عفونی و اورولوژی بیمارستان شهید مصطفی خمینی(ره) بستری شده اند و طی مدت درمان، آنتی بیوتیک دریافت کرده اند، بود. مطالعه روی 150 بیمار زن سالمند 65 سال به بالا با عفونت ادراری انجام شد. نمونه های ادرار پس از کشت و تایید نهایی از نظر وجود عفونت، از لحاظ حساسیت میکروبی با روش استاندارد دیسک دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت. ارتباط بین سویه آلوده کننده، نتایج کشت آنتی بیوگرام با عوامل جمعیت شناختی سن، بیماری زمینه ای و طول درمان بررسی شد.

    یافته ها

    Escherichia coli به عنوان سویه غالب در 120 نفر از بیماران تشخیص داده شد. 11 نوع آنتی بیوتیک در کشت آنتی بیوگرام مشخص شد، تمام بیماران (100 درصد)، نسبت به Amikacin حساس بودند. مقاوم ترین آنتی بیوتیک Cefalotin شناخته شد که 83 درصد بیماران نسبت به آن مقاومت نشان دادند. سویه آلوده کننده و نتایج کشت آنتی بیوگرام با عوامل جمعیت شناختی سن، بیماری زمینه ای و طول درمان ارتباط معناداری نداشت (0.05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد مقاوم ترین و حساس ترین آنتی بیوتیک های بررسی شده در مطالعه Cefalotin و Amikacin بودند. با توجه به شیوع بالای عفونت ادراری در سالمندان تشخیص صحیح آن حایز اهمیت بوده و مصرف آنتی بیوتیک موثر بر اساس کشت آنتی بیوگرام نیز یک استراتژی درمانی است و طول درمان کوتاه، عوارض دارویی را کم می کند.

    کلیدواژگان: عفونت ادراری، مقاومت آنتیبیوتیکی، سالمند، بیماری زمینه ای
  • نیما نجفی، حامد خیاطیان یزدی، کامیاب کریم پور، علی زارع، علی ریاضی* صفحات 98-106
    مقدمه

    هر نوع تومور به عنوان یک خطر موذی برای زندگی در نظر گرفته می شود که تشخیص زودهنگام آن می تواند بر روند درمان و پروسه بهبودی تاثیر مفید داشته باشد. عوامل متعددی تشخیص زودهنگام تومورهای مغزی را به چالش می کشند. از آنجایی که علایم روانپزشکی، ویژگی های پاتوژنومیک تومورهای مغزی را نشان نمی دهند، ممکن است علت ارگانیک زمینه ای نادیده گرفته شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی اختلالات خلقی و خواب در بیماران مبتلا به همانژیوبلاستومای سیستم عصبی مرکزی پس از انجام عمل جراحی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی-تحلیلی و مقطعی و شامل 32 بیمار مبتلا به همانژیوبلاستوما بود که طی سال های 1396 تا 1401 تحت درمان جراحی قرار گرفتند. اطلاعات بیماران توسط چک لیست و پرسشنامه های استاندارد جمع آوری شد. برای ارزیابی وضعیت عملکرد از دو مقیاس وضعیت عملکردی کارنوفسکی و ECOG، مقیاس خلقی برونل و پرسشنامه کوتاه خواب MSQ استفاده شد.

    یافته ها

    سن بیماران 15.15±44.28 سال و 18 نفر (56.3 درصد) مرد بودند. زمان پیگیری بیماران 3.57±6.71 سال بود. همچنین میانگین اندازه تومور 12.98±35.4 میلی متر بود. 9 نفر (28.1 درصد) از بیماران علاوه بر درمان جراحی، تحت رایوتراپی و 5 نفر (15.6 درصد) تحت شیمی درمانی قرار گرفتند. وضعیت عملکردی کارنوفسکی و ECOG در حد مطلوب بود. اختلالات خواب نشان دهنده مشکلات خواب و بیداری در حد متوسط و کلیه ابعاد اختلالات خلق (تنش، افسردگی، خشم، خستگی، سرزندگی و سردرگمی) بیشتر از حد متوسط بود.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر نیز مانند سایر مطالعات انجام شده، افسردگی و تنش از عوامل خلقی مهم در بیماران با تومور مغزی بودند. علاوه بر آن تاثیر معناداری را بر وضعیت عملکردی بیماران گذاشته بودند. در این راستا پیشنهاد می شود که مطالعات دقیق و جامع تری برروی اختلالات روان شناختی بیماران با هر نوع تومور مغزی انجام شود و درمان‎های روان شناختی از اجزای پروسه درمان این بیماران در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اختلالات خلقی، اختلالات خواب، همانژیوبلاستوما، سیستم عصبی مرکزی، عمل جراحی
  • رضا حاج منوچهری، آذر تابش* صفحات 107-119
    مقدمه

    با توجه به نقش حیاتی سازمان پزشکی قانونی کشور در تحقق عدالت ازیک طرف و سختی کار در این سازمان از طرف دیگر، شناسایی عوامل اثرگذار بر تصمیم پزشکان و دانشجویان پزشکی به منظور ورود به مراکز پزشکی قانونی مناطق کمتر توسعه یافته برای مدیران دارای ضروری است. این پژوهش با هدف شناسایی این مولفه ها و آثار متقابل بین آنها و متغیرهای دموگرافیک افراد مورد بررسی انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر روی 222 پزشک و دانشجوی پزشکی در سال 1401 با روش آزمایش انتخاب گسسته انجام شد. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه ای که با استفاده از روش D-Optimal به وسیله نرم افزار SAS طراحی شده بود، صورت گرفت. برای تحلیل داده ها نیز از مدل رگرسیون لاجیت شرطی با نرم افزار 17 STATA استفاده شد.

    یافته ها

    وجود مسکن سازمانی، محل خدمت نزدیک به زادگاه، کسب امتیاز برای تصدی پست های مدیریتی در آینده، حجم کاری کمتر و افزایش میزان درآمد ماهیانه خالص به ترتیب، تمایل ورود به مراکز پزشکی قانونی در مناطق کمتر توسعه یافته را افزایش می دهد. از طرفی بین سه مولفه میزان درآمد ماهیانه خالص، فاصله محل خدمت از زادگاه، حجم کاری و متغیرهای دموگرافیک رابطه متقابل وجود دارد.

    نتیجه گیری

    باوجود اهمیت مشوق های مالی، مشوق های غیرمالی دیگر نیز می تواند در تصمیم پزشکان و دانشجویان پزشکی بسیار موثر باشد. بنابراین پیشنهاد می شود مدیران سازمان ضمن بازنگری کلی سیاست های تشویقی اثرگذار، بر اساس مدیریت مبتنی بر شواهد در راستای کاستن از موانع و مشکلات موجود اقدام جدی انجام دهند.

    کلیدواژگان: پزشکی قانونی، پزشکان، دانشجوی پزشکی
  • آزاده دانشوری، جینا خیاط زاده*، محمدرضا پورمحمد، مریم طهرانی پور، ناصر مهدوی شهری صفحات 120-127
    مقدمه

    آنتروپومتری روشی است که برای اندازه گیری ابعاد بدن انسان در جمعیت های مختلف در پزشکی و صنعت به کار گرفته می شود. نسبت اندازه طول انگشتان 2D:4D می تواند به عنوان یک نشانگر زیستی در ارتباط با برخی از بیماری ها در افراد باشد. در برخی از مطالعات اختلاف معناداری بین2D:4D گروه های بیمار و سالم را گزارش کرده اند. ناشنوایی ژنتیکی شایع ترین نقص حسی در جوامع بشری است. هدف از مطالعه حاضر، استفاده آسان و در دسترس از ویژگی های قابل اندازه گیری دست برای شناخت زودرس اختلال ناشنوایی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی مشاهده ای 120 دختر ناشنوای ژنتیکی و 200 دختر سالم 7 تا 11 ساله در 4 رده سنی ساکن در شهر مشهد بررسی شدند. طول انگشتان اشاره و حلقه در سطح داخلی هر دو دست توسط کولیس دیجیتالی اندازه گیری و الگوی رشد 2D و 4D و نسبت 2D:4D در دختران سالم و ناشنوا بین دست چپ و راست با نرم افزارهای Excel و SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    ارزیابی الگوی رشد انگشت 2D و 4D در دختران سالم و ناشنوا نشان دهنده وجود تقارن در این دو گروه بود (به جز رده سنی 8-9 سال)، همچنین نسبت 2D:4D در دست چپ افراد سالم در مقایسه با دست چپ افراد ناشنوا در گروه سنی 10-9 سال و در دست راست افراد سالم در مقایسه با دست راست افراد ناشنوا در گروه های سنی 8-7 سال و 9-8 سال نشان دهنده اختلاف معنادار در سطح خطای 0.05 بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد بتوان با گسترش مطالعات مشابه، از اندازه های آنتروپومتریک بدن به عنوان پیش آگاهی مناسب در تشخیص هویت اختلالات مربوطه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آنتروپومتری، نسبت طول انگشتان، افراد ناشنوا
  • علیرضا پوراسماعیلی، فاطمه زهرا کریمی*، رباب لطیف نژاد رودسری، خدیجه میرزایی نجم آبادی صفحات 128-137
    مقدمه

    نداشتن فرزند، معلول علت های مختلف و از سقط جنین است. با توجه به تاثیر میزان آگاهی مراقبان سلامت در دسترسی بیماران به سقط جنین، این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه آگاهی دانشجویان سال اول و آخر مقطع کارشناسی پیوسته مامایی دانشکده پرستاری و مامایی مشهد نسبت به ابعاد قانونی و حقوقی سقط جنین انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی-مقایسه ای و مقطعی، 82 نفر از دانشجویان سال اول و سال آخر رشته کارشناسی مامایی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه پژوهشگرساخته بررسی میزان آگاهی نسبت به ابعاد قانونی و حقوقی سقط جنین بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی دانشجویان سال اول و سال آخر مامایی نسبت به موارد مجاز سقط جنین به ترتیب 2.75±5.88 در مقابل 1.51±9.03 با 0.001 =P) و نسبت به مجازات سقط جنین غیرقانونی و شرایط صدور مجوز قانونی سقط جنین درمانی به ترتیب 1.48±3.47 در مقابل 1.33±5.54 با 0.0001 =P) بود. مطابق نتایج، تفاوت آماری معناداری میان میزان آگاهی دانشجویان سال اول و سال آخر مامایی درمورد ابعاد قانونی و حقوقی سقط جنین وجود داشت و میزان پاسخ دهی صحیح در دانشجویان سال آخر بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج پژوهش حاضر، دانشجویان مامایی نسبت به قوانین سقط جنین از قبیل اندیکاسیون های سقط درمانی قانونی، شرایط لزوم برای صدور مجوز سقط درمانی قانونی و مجازات های سقط جنین غیرقانونی آگاهی کافی ندارند. از این رو، تقویت آموزش های مربوط به مسایل قانونی و مجاز سقط جنین برای دانشجویان مامایی در برنامه ریزی های آموزشی ضروری است.

    کلیدواژگان: آگاهی، مراقبان سلامت، سقط جنین، قانون
  • محمدرضا نورس*، سجاد جعفری صفحات 138-139
|
  • Nazanin Sadat Mousavi, Farhad Shirmohammadi, Narin Abbassi, Mina Shahidi, Mohammad Effatpanah* Pages 69-79
    Introduction

    Older individuals experience COVID-19 with more severe clinical manifestations than younger people do, both physically and mentally. Consequently, elderly individuals exhibit greater susceptibility to the COVID-19 virus. The purpose of this study was to investigate the association between hope and death anxiety in elderly women, considering the mediating role of COVID-19 anxiety and psychological hardiness.

    Methods

    A sample of 265 women aged 60 and older from Qazvin was selected through convenience sampling. Various measurement instruments were employed in the research, including Snyder’s Adult Hope Scale (AHS), Ahvaz Psychological Hardiness Inventory, COVID-19 Anxiety Questionnaire, and Collett-Lester Fear of Death Scale. Path analysis was employed to analyze the causal model.

    Results

    Findings indicated a good fit between the model and collected data. Also, the results revealed significant direct effects of psychological hardiness (B=-0.32, P=0.01), hope (B=-0.28, P=0.01), and COVID-19 anxiety (B=0.55, P=0.01) on fear of death among the elderly women. Moreover, employing the bootstrapping method for analysis, it was found that psychological hardiness and COVID-19 anxiety mediate the relationship between hope and fear of death.

    Conclusion

    The findings highlight the mediating influence of COVID-19 anxiety and psychological hardiness in the association between hope and fear of death anxiety among elderly women. Consequently, in developing psychological interventions aimed at managing and addressing fear of death anxiety in this specific group, it is essential to consider the interplay of hope, psychological hardiness, and COVID-19 anxiety.

    Keywords: COVID-19, Fear of death, Elderly women, Hope, Psychological hardiness
  • Mahboubeh Valiani, Gita Montazery, Ali Mohammad Sabzghabaee, Somayeh Hamdavipour* Pages 80-89
    Introduction

    Abortion has long been a complex and challenging issue in many societies. Abortion refers to the spontaneous or induced termination of a pregnancy before the fetus reaches a stage of viability. Women’s decisions regarding legal abortion are influenced by a range of factors, including their husbands, families, societies, cultures, and religious beliefs, which encompass various dimensions. Thus, the present study aimed to investigate the ethical aspects of legal abortion from the perspective of pregnant women attending Iran’s forensic medicine center.

    Methods

    This descriptive-analytical and cross sectional study was conducted in 2019. The research samples included pregnant women referring to the forensic medicine of Isfahan city to obtain a legal abortion license. A total of 229 participants were selected using convenience sampling method. The data collection tool was a researcher-developed questionnaire. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods in the SPSS software.

    Results

    In the present study, the highest and lowest mean scores of ethical aspects of legal abortion belonged to autonomy (36.20±3.01) and justice (17.24±2.45) respectively. The mean scores of ethical aspects of legal abortion did not show significant differences between women with wanted and unwanted pregnancies (P<0.05).

    Conclusion

    Women’s autonomy in doing a legal abortion had the highest score, while justice in legal abortion had the lowest score. Given the fact that a great percent of mothers agreed that their spouses should support their decisions, it is necessary to examine factors such as the role of spouses, family, doctors, and society in this regard. Determining the ethical aspects (positive or negative) of legal abortion and mothers’ viewpoint in this regard can hopefully lead to the design of an appropriate program to improve the conditions governing legal abortion.

    Keywords: Medical ethics, Pregnant women, Legal abortion, Iran
  • Mohammad Vaseie, Mobina Shariatzadeh, Maryam Amini* Pages 90-97
    Introduction

    Urinary tract infection is one of the most common infectious diseases in women. This research was conducted with the aim of determining the pattern of antibiotic resistance in micro-organisms that cause office infection and the effect of common antibiotics in treating the disease in elderly women.

    Methods

    The current study is a cross-sectional study. The sampling method was a census and the target population included all female patients over 65 years of age with urinary tract infections who were admitted to the infectious and urology departments of Shahid Mostafa Khomeini Hospital, Tehran, Iran from April 2017 to March 2022 and received antibiotics during the treatment period. have done, a study was conducted on 150 elderly female patients aged 65 and over with urinary tract infection. After culture and final confirmation of infection, urine samples were analyzed for microbial sensitivity by standard disc diffusion method. The relationship between the infecting strain, the results of the antibiogram culture, and the demographic factors of age, underlying disease, and length of treatment were investigated.

    Results

    Escherichia coli was diagnosed as the dominant strain in 120 patients. 11 types of antibiotics were identified in the antibogram culture, all patients (100%) were sensitive to Amikacin. The most resistant antibiotic was Cefalotin, which 83% of patients showed resistance to. The infecting strain and antibiogram culture results had no significant relationship with the demographic factors of age, underlying disease, and length of treatment (P>0.05).

    Conclusion

    The results of the study showed that the most resistant and sensitive antibiotics examined in the study were Cefalotin and Amikacin. Due to the high prevalence of urinary tract infection in the elderly, its correct diagnosis is important, and the use of effective antibiotics based on antibiogram culture is also a therapeutic strategy, and the short duration of treatment prevents drug side effects.

    Keywords: Urinary infection, Antibiotic resistance, Elderly, Underlying disease
  • Nima Najafi, Hamed Khayatian Yazdi, Kamyab Karimpour, Ali Zare, Ali Riazi* Pages 98-106
    Introduction

    Any type of tumor is considered as an insidious risk to life, and its early diagnosis can be effective in the treatment and recovery process. Several factors challenge the early diagnosis of brain tumors. Since psychiatric symptoms do not reflect the pathogenomic characteristics of brain tumors, the underlying organic cause may be overlooked. The present study was conducted with the aim of determining mood and sleep disorders in patients with central nervous system hemangioblastoma after surgery.

    Methods

    This descriptive-cross-sectional study included 32 patients with hemangioblastoma who underwent surgical treatment between 2016 and 2016. Patient information was collected by checklists and standard questionnaires. Karnofsky's and ECOG functional status scales, Brunel's mood scale and short sleep questionnaire MSQ were used to evaluate the performance status.

    Results

    The age of the patients was 44.28±15.15 years and 18 (56.3%) were male. The follow-up time of the patients was 6.71±3.57 years. Also, the average tumor size was 35.4±12.98 mm. 9 patients (28.1%) underwent radiotherapy in addition to surgery and 5 patients (15.6%) underwent chemotherapy. Functional status of Karnofsky and ECOG was optimal. Sleep disorders indicate moderate sleep and wakefulness problems, and all dimensions of mood disorders (tension, depression, anger, fatigue, vitality, and confusion) were more than average.

    Conclusion

    In the present study, as in other studies, depression and tension were important mood factors in brain tumor patients. In addition, they had a significant impact on the patients' functional status. In this regard, it is suggested to conduct more detailed and comprehensive studies on the psychological disorders of patients with any type of brain tumor and to consider psychological treatments as part of the treatment process for these patients.

    Keywords: Mood disorders, Sleep disorders, Hemangioblastoma, Central nervous system, Surgery
  • Reza Hajmanoucheheri, Azar Tabesh* Pages 107-119
    Introduction

    Considering the critical role of the country’s legal medicine organization in realizing justice on the one hand as well as the difficulty of working in this organization on the other hand, identifying the influencing factors on the decision of physicians and medical students to enter to legal medicine centers in less developed regions is essential for managers. Therefore, this study was carried out to identify these components, the interaction effects between them, and the demographic variables of the target population.

    Methods

    The present study was conducted on 222 physicians and medical students in 2023 with the discrete choice experiment method. The data was collected through a questionnaire that was designed using the D-Optimal method by SAS software. A conditional logit regression model with STATA 17 software was used to analyze the data.

    Results

    The existence of institutional housing, close proximity to the workplace, gaining scores for holding managerial positions in the future, lower workload, and increasing the amount of net monthly income, respectively, increase the desire to enter to legal medicine centers in less developed regions. On the other hand, there is a mutual relationship between the three components of net monthly income, the distance between the workplace compared to the birthplace, workload, and demographic variables.

    Conclusion

    Despite the importance of financial incentives, other non-financial incentives can also be very effective in the decision of physicians and medical students; therefore, it is suggested that the managers of the organization take serious action based on evidence-based management to reduce the existing obstacles and problems while reviewing the effective incentive policies.

    Keywords: Legal medicine, Physicians, Medical student
  • Azadeh Daneshvari, Jina Khayatzadeh*, Mohammadreza Pourmohammad, Maryam Tehranipour, Naser Mahdavi Shahri Pages 120-127
    Introduction

    Anthropometry is a method that be used in medicine and industry by measuring the dimensions of the human body in different populations. The 2D:4D digit ratio can be a biomarker related to some diseases in people. In some of studies have reported a significant difference between 2D:4D in sick and healthy groups. Deafness is the most common sensory defect in human societies. The aim of the present study is to easily use the measurable characteristics of the hand for the early recognition of deafness.

    Methods

    In this observational analytical study, 120 genetically deaf girls and 200 healthy girls aged 7 to 11 in 4 age groups living in Mashhad city were investigated. The length of index and ring fingers on the inner surface of both hands was measured by digital calipers and the 2D and 4D growth pattern and 2D:4D ratio in healthy and deaf girls between left and right hands were processed with Excel and SPSS software.

    Results

    The evaluation of the 2D and 4D finger growth pattern in healthy and deaf girls showed the presence of symmetry in these two groups (except for the age group of 8-9 years), also the 2D:4D ratio in the left hand of healthy people compared to the left hand of deaf people in the group The age of 9-10 years and in the right hand of healthy people compared to the right hand of deaf people in the age groups of 7-8 years and 8-9 years showed a significant difference in the error level of 0.05.

    Conclusion

    It seems that by extending similar studies, anthropometric body measurements can be used as appropriate pre-knowledge in identifying the identity of related disorders.

    Keywords: anthropometry, Digit ratio, Deaf persons
  • Alireza Pouresmaeili, Fatemeh Zahra Karimi*, Robab Latifnejad Roudsari, Khadijeh Mirzaii Najmabadi Pages 128-137
    Introduction

    Fertility is highly valued in most cultures. Childlessness happens for various reasons one of which is abortion. Considering the extent of health care workers’ awareness of patients’ access to abortion, this study was conducted with the aim of determining and comparing the levels of awareness between first year and senior undergraduate students of midwifery in Mashhad Faculty of Nursing and Midwifery regarding the legal aspects of abortion.

    Methods

    In this descriptive-comparative research, there were 82 first year and senior undergraduate students of midwifery in the Faculty of Nursing and Midwifery at Mashhad University of Medical Sciences who were selected by census method. The data collection tool was a questionnaire created by the researchers to assess the level of awareness regarding the legal aspects of abortion, the validity and reliability of which was confirmed. Data analysis was done using SPSS version 16.

    Results

    The average awareness score of the first year and senior students of midwifery regarding the permitted cases of abortion is 5.88±2.75 versus 9.03±1.51 respectively (P=0.001). Regarding the punishment of unlawful abortion and the conditions for issuing a legal license for therapeutic abortion, their awareness scores were 3.47±1.48 versus 5.54±1.33 respectively, P=0.0001). Accordingly, there was a statistically significant difference between the level of awareness of the first year and senior students of midwifery about the legal aspects of abortion and the correct response rate was higher for the senior students.

    Conclusion

    The results of the present study show an insufficient level of awareness among midwifery students regarding abortion laws, such as the indications for legal abortion, the necessary conditions for issuing a license for legal abortion, and the penalties for illegal abortion. Therefore, the researchers suggest that the authorities consider training programs for midwifery students in order to raise their levels of awareness about the lawful and legal abortion.

    Keywords: Awareness, Healthcare workers, Abortion, Law
  • Mohammadreza Noras*, Sajad Jafari Pages 138-139